Sivut

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Normaali variaatio

Seuraava teksti kuvineen saattaa järkyttää herkimpiä blogissani piipahtelevia.

Kodin kunnostustyöt ja uudelleen järjestelyt sisältäen mm. ikkunoiden pesun ja kirjahyllyjen kokoamisen ja täyttämisen ovat tilanteita, joissa eniten sattuu tapaturmia. Varovainen siis pitää olla. Etenkin, kun ollaan liikkeellä kuntoutusvaiheessa olevan olkapään kanssa. - Olen myös pystynyt aloittamaan kuntosalilla käymisen ja mm kävelyn. Olkapäähän ei enää satu. Ihan messevä tunne.
Lisääntynyt liikuntatoiminta yhdistettynä  tikkailla edestakaisin kiipeämiseen, konttaamiseen, kyykistelyyn, kurottamiseen, siinä välillä vielä hiekkalaatikolla kakkujen tekemiseen toivat uutta ihmeteltävää: polvivaivan. Oikeassa ajaraajassa toiminnot ovat  jähmeämmät ja polveni tuntuu "sisältäpäin paksulta". Ei taivu kuten haluasin.

Ihmettelin Kotitohtorille asiaa - niinhän yleensä pariskunnat toisilleen uskoutuvat.
-Normaalia variaatiota (tyyppivastaus  terveyttä koskeviin pulmiini).
-Miten voi olla normaalia, että tuohon tulee tollaset patit, kysyn ja näytän polviani, joista oikea on silmin nähden (ainakin minun) erilainen kuin vasen.
-Ei näytä merkitsevältä erolta (ei edes koske -  voisi nyt edes kohteliaisuuttaan jotain tehdä).

No ei sitten. Otan kumminkin valokuvan, niin paljon harmittaa, että siinä ei mukama mitään näkyisi.

Päätin siinä samassa sitten suojata polveani ja käärin siihen kaapista löytyneen tukisiteen, sellaisen vahvan, joka liimautuu hyvin. Ihmeekseni se tukee askellustani, kun yhden koko päivän kirjahyllyjä kokoamme.
Illalla sidettä purkaessani olen vaikeuksissa.
Olin laittanut tukisidettä reippaasti polven alapuolelle ja myös yläpuolelle ristiin  / vinoon / limittäin menevillä vedoilla - ihan niin kuin  oppikirjoissa ohjeet sanovat.

Ensimmäiset kierrokset purkautuvat vallan mainiosti. Ihoa vasten olevat kierrokset ovat  tiukasti kiinni. Olin kiertänyt sidettä polvivaivani ympärille liimapuoli vasten ihoa.

Kun siteestä irti pääsin, oli polvenseutu ja etenkin siitä ylöspäin oleva reiden alku kuin vastakynityn kanan pintaa. Ihoa hiukan liiskoissa irronneena, punaisia verenpurkaumuapisteitä siellä täällä.


 
Mielestäni polvessa on  "posket" kummallakin puolella. Toisessa niitä  ei ole. Seuraavassa kuvassa näkyy teippivaurioita (tarkkasilmäisin erottaa punaisia alueita, joilta ihoa irtosi). Vammat eivät olleet onneksi niin pahat kuin mitä teippien irrottaminen iholta antoi odottaa. Punaiset täplät ovat aika somat.
Herätin ansaittua huomiota aamu-uinnilla.


-Ajattelin tilata sitten oikean lääkärin, polvivaiva vaan pahenee (koitan saada huomiota).
-No varmaan ihan hyvä sitten.
Siis täysin neutraalisti, ei hötky, vaikka selvästi annan ymmärtää, että en arvosta hänen lääkärintaitojaan.

Tilaan työterveyslääkärin. Siellä suhtautumistapa on vakavampi. Laitan sille lääkärille etukäteen sähköpostissa ottamani pattikuvat. Nimittäin jonkun on  todettava minulle, että minulla on polvessa patit. Ja ne patit ei välttämättä ole siinä koko aikaa. Eikä ainakaan heti aamulla, kun olen yön levännyt.

Ni. Tämä on minulle ihan normaalia variaatiota.

3 kommenttia:

 1. Vai variaatioita. Polvessa on varmaan jokin osanren vinksallaan, revennyt tai sitten siellä asustelee iso plica eli synoviapoimu, joka joskus ärtyy ja tunkee polven nivelen väliin ja lukkiuttaa polvea siten,e ttä polvi ei taivu ja toimi kuten pitäisi. Totutusti. Neste varmaan tekee sen täyden tunteen? Se voi asettautua vain tiettyihin kohtiin polvea, ei aina lumpion päälle, kuten oppikirjoissa (niissä, josta sitomisenkin katsoit...) kerrotaan. Toivottavasti saat avun nopeasti ja kintun kuntoon. Vaiva kerrallaan kohti syksyä ja talvea ;)

  VastaaPoista
 2. Polvivaivat ikävän tuttuja. Hyvä että tilasit lääkärin. Ole tiukkana, pyydä röntgenit kulumien ja nivelrikon poissulkemiseksi, jos niissä ei näy mitään niin sitten magneettikuvaan niin näkyy pehmytkudoksetkin. Nimim. puolitoista vuotta polvea potenut, vihdoin ortopedille menossa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vierailusta blogissani. Laitan sulle tähän sen valepalmikko-ohjeen, tai minä olen tehnyt siitä tällaista omaa variaatiotani. Kysele lisäohjeita jos tarvitset!

  Silmukkamäärän pitää olla 5:llä jaollinen, minulla oli 10 puikolla, riitti hyvin tossuihin 3,5 numeron puikoilla:

  1. krs: 1 nurin, 1 kiertäen oikein, 1 nurin, 2 oikein. toista
  2. krs: 1 nurin, 1 kiertäen oikein, 1 nurin, 1 oikein, langankierto, 1 oikein, toista
  3. krs: 1 nurin, 1 kiertäen oikein, 1 nurin, 3 oikein, toista
  4. krs. 1 nurin, 1kiertäen oikein, 1 nurin, nosta 1 s neulomatta, 2 oikein, vedä neulomatta nostettu silmukka kahden oikean yli, toista

  Toivottavasti tuosta jotain selvää saa, mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista