Sivut

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Valmistautumisen kysymykset, osa 1


Olkapäähäni  ”kurkistetaan- ja-korjataan-mitä- eteen- tulee” (ortopedikieltä) ensi viikolla.  Aloin pohtia niitä tilanteita, joissa tulen mitä todennäköisimmin kohtaamaan ongelmia yksi- ja etenkin vasenkätisenä.
Henkilökohtaisen hygienian hoito
Hampaiden pesu
Haaste: Vasemmalla kädellä melko hidasta ja kömpelöä, etenkin vaihe, jossa tahnaa pitäisi saada puristettua harjaan.
Ratkaisu:  Harjoitus tekee mestarin, tänään jo harjasin vasemmalla ja meinaan tehdä niin seuraavat  3 päivää. Sen jälkeen onkin tosi kyseessä.
Erityishuomio: Oikean puolen hampaisto saa paremman pesun, se jää yleensä huonommalle oikeaa kättä käyttäessä, näin sanoo suuhygienisti.
Meikkaaminen
Täysin ongelmatonta. Sairaslomalla ainakin 4 viikkoa, ei tarvetta edes siihen vähäiseen meikkiin, mitä työssä pitää olla (Kyllä sun pitäisi mennä jonnekin meikkikurssille ja hankkia edes meikkipussi, sanoo Tytär joka kerta yhtä järkyttyneenä)
Hiusten pesu ja föönaaminen
Täysin ongelmatonta. Uskoisin kampaajani ymmärtävän tilausteni yhtäkkisen tihentymisen.
Vaatetus
Haaste:  operaatiopäivää varten tulisi löytää vaate, joka on niin löysä, että menee päälle vaivatta, koska käsi on kantositeessä, eikä kättä voi nostaa eikä operaatiokeskuksesta voi ulos ilman paitaa kävellä.
Lisähaaste:  tätä hankalahkoa vaihetta kestää 4 viikkoa, jos olen oikein ymmärtänyt.
Pohdinta: suunnittelin ensin leikata suurimman mahdollisen kotoa löytyvän T-paidan  kahtia edestä keskeltä. Tulin toisiin ajatuksiin, kun tajusin, että sitä ei saisi kiinni ilman näpinläpiä ja nappeja tai jotain tarrakiinnittimiä. Maalarinteippikin kävi mielessä, mutta siinä ei ole tarpeeksi pitoa ja kaikkeen pystyvä jeesusteippi oli kotoa loppu. Kotitohtori ehdotti omien kauluspaitojensa käyttöä, mutta siinä vasta hommaa olisi, napituskin väärällä puolella. Ja näkisitte kuosit. Tylsää raitaa, ruutua ja sitten muutama harmaa ja valkoinen.
Ratkaisu: Yksi on yli muiden ja se kelpaa -  kunnollinen työmiesflanellipaita, sen parempaa kotipaitaa en tiedä (eikä tiedä Kotitohtori, että juuri menetti sen). Ulosmenoa varten voi hätätilassa tehdä ponchon vaikka jostakin turhaksi jääneestä lakanasta. Reikä pääntieksi keskelle ja valmis. Voihan yksiväriseen kirjoittaa vaikka Michael Kors tai Tarja Niskanen (näin  facebookissa yhden kassin, jossa luki tikkukirjaimilla Luis Vuitton, sama idea, loistava juttu ja etenkin halpa). Jos haluaa tavallisempaa, voi esimerkiksi käyttää  Marimekon Unikkoa.
Blogitoiminta
Haaste: 
-lukeminen – onnistuu, asiaan päästäkseen hiiri pitää siirtää vasemmalle ja koittaa muistaa, kummalta puolelta klikkaa
-oman blogin postaaminen  – onnistuu, tosin h i t a a s t i , sillä käytössä tulee olemaan jonkin aikaa vain yksi käsi, sekin vasen ja siitäkin vain  etusormitekniikka
Ratkaisu: aloitan heti aamutoimien jälkeen, kun olen saanut hampaat pestyksi ja aamupuuron nautittua, jos sen joku minulle tekee. Muuten pitää tyytyä juomaan teetä ja nauttimaan puolison aamurakkaudella tekemää voileipää. Tällä tavalla voisin kuvitella, että olen saanut asiani kerrottua lounaaseen mennessä. Sitten onkin päivälevon aika.

3 kommenttia:

 1. Puolikuntoisena olo saa ihmisen venymään mitä erilaisimpiin asentoihin ja ideoihin, jotta arkipäiväiset aiat saa hoidettua:) Minulla onneksi kädet ehjät, mutta meikkaamiseen en niitä tarvitse, kun en ole ikinä sitä oppinut saati edes yrittänyt. Sinulle olisi vaatetuksena hyvä sellainen poncho kuin minulla eli hihoilla varustettu.

  Tsemppiä operaatioon ja muista, että hitaasti hyvä tulee:)

  VastaaPoista
 2. Sydämestäni toivon, että käden käyttöongelmat rajoittuvat tuohon neljään viikkoon.

  Oma olkapääni "jäätyi" tasan 2 vuotta sitten ja nyt vasta oikean käden liikerata on palautunut suht normaaliksi. 8 kuukautta oli aikaa, jolloin ei pystynyt nukkumaan, valvomaan, istumaan, seisomaan, kävelemään tai yhtään mitään ilman jatkuvaa tuskallista kipua. Se oli ihan hirveää aikaa.
  Kaikkein haasteellisinta 1-kätisenä oli pukeminen ja riisuminen. Hiusten pesu ja harjaaminen pelkällä vasemmalla oli työlästä, mutta toissijainen seikka. Meikkaamista en harrasta muutenkaan ja siinä kivun keskellä se olisi tuntunut vähintäänkin turhanpäiväiseltä.

  Oma tilanteesi kuulostaa paaaaljon paremmalta ja jos ortopedi kerran on sanonut, että korjataan, mitä on tarvis, niin se on lupaavaa se.
  Jäätyneeseen olkapäähän auttaa vain aika. 1-3 v., josta omani tosiaan kesti tasan 2.

  Onnea matkaan tulee täältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on niin hullu tilanne, että miehen olkapäät, molemmat siis, on tuossa jäätyneessä tilassa. Eli tiedän, mitä se on, kestää ja kestää. Ja minä menin kaatumaan...

   Poista