Sivut

keskiviikko 17. elokuuta 2016

Kesän reunoilla

Lomalla ollessa kohta eläkkeellä  voi kesken päivän päättää suunnata askeleet minne haluaa. Kukaan ei estä. Eilen oli vuorossa ruissalon telakka, jossa tietoni mukaan pystyisi myös sammuttamaan kahvinjanonsa.

               Hieno ankkuri tervehtii tulijaa.
Alueen rakennuksia kunnostetaan. 
Telakka sai alkunsa vuonna 1889, jolloin Alexander O. Crichton perusti veneveistämön Hevoskarin niemelle. Kolmen vuoden toiminnan jälkeen Turun Veneveistämö siirtyi varakonsuli G. A. Lindblomin omistukseen ja siitä käyttettiin nimeä Åbo Båtvarf.
Veistämö oli pitkään Pohjoismaiden suurin veneveistämö. Runsaan kuuden vuosikymmenen aikana veistämöllä valmistui yli 5000 venettä.Tunnetuimpia näistä ovat kirjailija Göran Schildtin Daphne, turkulaisen laivanvarustaja Hans von Rettigin Clipper, Henrik Ramsayn Regina, nykyisin ruotsalaisen Wallenberg-suvun omistuksessa.
Alkuperäisen veistämön tarina päättyi 1954, minkä jälkeen alue siirtyi Turun Satamalaitokselle. Vuodesta 2013 alkaen telakka rakennuksineen siirtyiTurun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen ja merenkulkuyhtiö Alfons Håkans Oy Ab:n hallintaan.
Tämä näyttää ilmiselvältä alueen vahtimiehen kopilta. Valotkin noissa yläkulmissa liikennettä helpottamaan.
Kolmatta kertaa järjestetty vaihtoehtokuluttuuria/musikkia edustava H2Ö2016  festivaali jäi ilmeisesti viimeiksi. Mutta lopetus ei voi olla kiinni paikasta - niin hulppeat tilat ovat tarjolla. Vanhan telakan isoa tehdassalia voi vuokrata vaikka omiin juhliinsa...

                                                     Kukahan olikaan Lois Lane?
Pihan kiehtovat näkymät toivottavasti saavat olla paikoillaan - upeita yksityiskohtia kertomassa alueen historiasta.
Joku kelahuone? Harmillista, että paikasta ei ollut saatavilla esitettä, josta olisi selvinnyt koko alueen entiset toiminnot... Myönnettävä on, että en edes ymmärtänyt kysyä. Ensi kerralla kysyn.
Sitten kahville.
Sisustusliike avelia on toiminut hulppeissa telakkatiloissa pari vuotta toimittuaan sitä ennen Turun keskustassa.
Sisäänkäynti tapahtuu korkeita portaita askeltaen. En häkellyksissäni huomannut tarkistaa, olisiko ollut hissiä. Tarkistan seuraavalla kerralla.

                                             Kukka-asetelma ei voi jättää kylmäksi.
 Näkymä myymälätilaan huikaisi.
Upealla tavalla on tilassa säästetty alkuperäistä kalustoa. Oikealla kauniisti asetellun cafen tiski. Tarjolla niin suolaista kuin makeaakin. Cafessa on myös A-oikeudet. Vasemmalla taustalla on valkoinen iso varaava takka, jolla tilaan tulee talvipakkasilla mukavasti lämpöä. Takkaseinän takana on 30 henkilöä vetävä terassi, tilan toisessa päässä oli toinen, hiukan pienempi.
Cafen puolella pöydissä yksinkertaista ja kaunista... omaan pöytäni ikkunasta oli mitä kiehtovin näkymä, suoraan toimivaan satamaan.
Ja olihan ostoksia tehtävä.
Vanhan laivan kierrätyspuusta tehty rahi. Kokosuhdetta helpottamaan kuva alla.
Tänne tulen toistekin. Ja koska olen luvannut arvioida WC-tiloja, annan 9 pistettä (asteikko 4-10). Esteettömyys oli WC-tilassa huomioitu, tosin siis en (vielä) tiedä, pääseekö myymälään muutoin kuin rappuja astellen.  - Kaikki kahvinjanoiset, tätä sisustusliike-cafeta suosittelen!

2 kommenttia:

 1. Tykkään vanhojen teollisuusalueiden vanhoista, rosoisista kapineista. Tuolla Aveliassa minun oli aikomus poiketa ystäväni kanssa tehdyllä reissulla, mutta se oli kiinni melkein koko heinäkuun. Aion kyllä käydä siellä seuraavalla Turun retkellä. Onneksi pystyn vielä nousemaan portaat yksi kerrallaan, mutta harmittaa niiden puolesta, jotka ei pysty, sikäli ettei tuolla ole hissiä. Olettaisin, että on, muuten säälin myytäviä tuotteita raahaavia työntekijöitä.

  Yleisesti ottaen harmittaa, että suurimmalle osalle kauppoja ja ravintoloita ei yhdenvertaisuuslaki ole tuttu tai siitä ei välitetä. Kun nykyään joka ikisestä paikasta, jonne ei pääse pyörätuolilla, voi tehdä kantelun yhdenvertaisuusvaltuutetulle, joka juuri vähän aikaa sitten kertoi, että niitä tehdään melko vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan selvää hissistä, uskon että siellä olisi.

   Poista