Sivut

torstai 2. toukokuuta 2013

Vianello Tonnato

Vanhemmiten Kotitohtorista on kehkeynyt aikamoinen kokkaaja. Helsingin Sanomat ja Google ovat tärkeimmät lähteensä. Juuri vapun alla ilmaantui näkökenttääni lehdestä repäisty sivu, jossa oli  tuntematon, aika monivaiheinen Vianello Tonnaton ohje. Monta alleviivausta, järjestynumeroa,  viivoja sikin sokin osoittamaan vaiheistuksen kulkua, jokin huutomerkkikin joukossa. Hyvin luettu ohje siis.
- Tässähän joutuu tekemään ensin kasvisliemen ja sitten siinä vasta keitetään tuo vasikka ja sitten ihan erikseen on tehtävä tuo soosi sen päälle (olin tosi "innostunut").
- Meidän pitää mennä ostoksille, mikä aika sinulle parhaiten sopisi (muistaa sentään, että päivärytmini on kipeän käden kanssa melko säädeltyä)
1. Näytös
- Mitä tarkoittaa haudutetaan (kysyy niin vakavasti kuin ihminen voi)?
- No hellan levy pienillä asteilla ja annetaan kattilan hiljalleen olla liedellä.
- Onko se eri kuin liottaa? Ei, kyllä minä nyt tarkistan (googlettaa). -  No täällä sanotaan, että levy melko pienellä ja annetaan hiljalleen olla liedellä.
- ?!
- No niin, nyt sitten kootaan kaikki aineet esille ja valmistetaan liemi (ihme kiilto silmissä, ihan kun nuorempana,  silloin vallan muut asiat mielenpäällä).
- Tässä on nyt kaikki, paitsi vielä pippurit (kaupassa olin väsyneenä todennut, että niitä on), missähän ne on  (aavistan pahaa, kokonaisia mustapippureita ei ole)?
- Minähän kysyin kaupassa, että onko niitä (harmi kuuluu läpi), miten ihmeessä en taas muistanut, että mitä varmemmin sanot kaupassa, että jotakin on kotona, sen varmemmin sitä ei ole.
- Eikö siihen voi laitta murskattua pippuria, sitä olisi?
- Ei voi, lähden kauppaan, äläkä tee täällä mitään sillä aikaa.
Teen kuitenkin. Voileivän.
2. Näytös
- No niin, nyt on liha kunnon kasvisliemessä, tässä voi vaikka istahtaa (siis istuisi paikoillaan HS:n uusia reseptejä lukemassa ja odottamassa, että vasikka päätyy asteeseensa, 53, siis tasan)
- Kannattaisiko valmistaa se soossi nyt tässä lihan hautumisen aikana?
- Hyvä idea, tässä sanotaan, että siihen tarvitaan tehosekoitin, onko meillä?
- Ei ole, ÄLÄKÄ kuvittele, että lähdet ostamaan, meillä on sauvasekoitin, se kelpaa.
- No niin, nyt ei puutu kuin kaprikset (olen sauva kädessä ja odotan kapriksia, sekoittelen kastiketököttiä)
- Mihin ne joutuivat, vai onko nyt niin, että niitä ei ole (ihmetys äänessään)?
- Sinähän lähdit pippurihyllyltä kapriksia kohtia ja mutisit, että enää puuttuu kaprikset.
- Mutta niitä ei nyt  sitten ole, taisin unohtaa ottaa ne mukaan siitä kassalta (oho  - minua alkaa suupielestä oudosti nykiä).
- Lähden kauppaan, äläkä tee täällä mitään sillä aikaa.
Teen kuitenkin. Toisen voileivän.
3. Näytös
- Missä ihmeen vaiheessa tuo liha leikaan ohjeen mukaiseksi ohuen ohueksi (juuri teroitettu veitsi kädessä  höyryävän vasikkapolon äärellä). Nämä reseptit ei ole ihan selkeitä.
- Oletan että kylmänä - muuten, oletko huomannut, että tässä ohjeessa sanotaan, että tämä Vianello tarjoillaan kylmänä?
- Miten kauan ruon vasikan jäähtyminen kestää (pettynyt sävy hiipii äänialaan)?
- En osaa sanoa
-                            (raksuttaa ilmiselvän lujaa
               
- Mennäänkö kebabille - tämä Vianello maistuu varmaan paremmalta huomenna?
Mentiin

Jälkinäytös
- Minkä kanssa sitä Vianelloa oikein sitten syödään? Näin Hesarissa kivan ruotsalaisen perunasalaatin ohjeen, olisko siinä ideaa?
- Ihan kiva. Mutta meillä ei ole kotona persiljaa eikä tilliä...

Seuraava kestotilauskausi Hesarista jää jostakin syystä uusimatta. Näin on.

6 kommenttia:

 1. Päivän parhaat naurut, tattis!!!!!

  VastaaPoista
 2. Hahaa:D Jos et olisi valmiiksi kirjoittanut näytelmäksi, olisin sanonut, että tästä saisi hyvän teatteriesityksen:) Meillä mies ei todellakaan seuraa reseptejä (kuten ei lue käyttöohjeitakaan) ikinä. Tuotokset ovatkin joskus erittäin omaperäisiä. Ja kaupasta hänellä on tapana ostaa aina väärät tuottet. Siksi olen vakavasti harkinnut kuvallisen ostoslistan tekemistä.

  VastaaPoista
 3. Ihan parhaita italialaisia reseptejä..nam. Päädyitte sitten kuinkin turkkilaisen perinneruuan pariin, joka ei sekään hassumpaa silloin tällöin ole. Onneksesi mieskin kokkaa, etsii reseptejä jne. Meillä "tehdään tänään vaikka tota spagettia!" eli minä teen spagettia kahdesti viikossa, lasagnea tehdään (eli minä teen) kerran ja keittoa yhdesti tai kahdesti viikossa. Loput päivät mennään eineksillä tai eilisjämillä. Joskus kebabilla.

  VastaaPoista
 4. Oliko edes hyvää, kaiken tuon vaivannäön jälkeen...?

  VastaaPoista
 5. Itse asiassa, oli todella hyvää, ja laitoin kyytipojaksi peruna. Toivehan oli ruotsalanen perunasalaatti. Sitä ei saatu, kun unohtui ostaa tilli ja persilja, mutta paistettuna peruna maistui ihan yhtä hyvin. Ja seuraavana päivänä tein sen perunasalaatin... Sekin oli tosi hyvää. - Kyllä minusta kokki tulee?

  VastaaPoista
 6. Kokiksi ihan takuuvarmasti ;) !

  VastaaPoista